banner

מה הם "תשעת הימים"?

פורסם
Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/jewidixc/public_html/blogv.php on line 220
21.07.2020


במסורת היהודית מציינים היום הערב ומחר את ראש חודש אב הנקרא גם "מנחם-אב". מזלו של חודש הוא אריה ויסודו אש, ועליו נאמר: "מִשֶּׁנִּכְנַס אָב מְמַעֲטִים בְּשִׂמְחָה". חז"ל הסבירו את המילה "מְמַעֲטִים" שיש להפחית בשמחה אך עדיין עלינו לשמוח כי האדם צריך לעבוד את בוראו בשמחה.

השמחה היהודית איננה שלמה מאז חורבן בית המקדש ועלינו לזכור את החורבן גם באירועי שמחה אישיים, כנאמר: "מִשֶּׁחָרַב בֵּית הַמִּקְדָּשׁ תִּקְּנוּ חֲכָמֵינוּ זִיכְרוֹנָם לִבְרָכָה שֶׁבְּכָל שִׂמְחָה יְהֵא בָּהּ זֵכֶר לַחוּרְבָּן כְּמוֹ שֶׁכָּתוּב: אִם אֶשְׁכָּחֵךְ יְרוּשָׁלַיִם... אִם לֹא אַעֲלֶה אֶת יְרוּשָׁלַיִם עַל רֹאשׁ שִׂמְחָתִי".

שומרי מצוות נוהגים להשאיר על קיר ביתם שטח קטן ולא מסויד, כנאמר: "וְלֹא יְסַיֵּיד אֶת כָּל בֵּיתוֹ בְּסִיד, אֶלָּא טָח בֵּיתוֹ בְּטִיט וְסָד בְּסִיד, וּמַנִּיחַ בּוֹ אַמָּה עַל אַמָּה כְּנֶגֶד הַפֶּתַח בְּלֹא סִיד, כְּדֵי לִזְכֹּר את הַחוּרְבָּן".

הימים מצום י"ז בתמוז לתשעה באב נקראים "שְׁלֹשֶׁת הַשָּׁבוּעוֹת" או "יְמֵי בֵּין הַמְּצָרִים". מצום י"ז בתמוז ועד רֹאשׁ חֹדֶשׁ אָב נוהגים במנהגי אבלות קלים. מראש חודש אב מחמירים במנהגי האבלות המגיעים לשיאם בצום תִשְׁעָה בְּאָב - ימים אלה נקראים במסורת היהודית "תִּשְׁעַת הַיָּמִים".

מעניין כי רבים מקפידים על מנהגי "תִּשְׁעַת הַיָּמִים" בלי כל קשר להשקפת עולמם. במסורת עדות ישראל "מִנְהָגֵי אֲבֵלוּת" שונים אך כל אדם נוהג לפי מסורת אבותיו, לפניכם מספר דוגמאות:

בניית בית או הרחבת דירת מגורים קיימת מותרת אולם בנייה והרחבה לצורך עיצוב חדש אֲסוּרָה. נוהגים לדחות את סיוד הדירה לעשירי באב.

על פי המסורת כדאי להימנע מדיון משפטי עם גּוֹי מראש חודש אב ועד לעשירי באב, כנאמר בתרגום חופשי: "יְהוּדִי שֶׁיֵּשׁ לוֹ מִשְׁפָּט עִם אֵינוֹ יְהוּדִי, ידחה את הדיון המשפטי משום הַמַּזָּל הָרַע". הזמן המתאים ביותר לקיים את המשפט הוא בחודש אֲדָר כי אז מזלם של ישראל גבוה מאוד. בקרב הציבור הדתי דוחים ניתוחים שאינם מצילים חיים עד אחרי עשירי באב.

קניית בגדים חדשים, תפירה וסריגה אסורים גם אם השימוש בהם יידחה עד לאחר עשירי באב. קניית נעליים חדשות אסורה אך קניית "נַעַלֵי גּוּמִי" לצורך הצום מותרת אך יש לנעול אותם מעט לפני תשעה באב.

במנהגי אשכנז לֹא מתחתנים בימים שבין י"ז בתמוז לתשעה באב, במנהגי עדות המזרח לא מתחתנים מראש חודש אב ועד אחרי תשעה באב. חז"ל התירו בכל זאת לעסוק בשידוכים למי שעדיין לא קיים "מִצְוַת פְּרוּ וּרְבוּ", והכוונה היא לרווקים ולרווקות. היתר זה הוא בתוקף רק עד לראש חודש אב, שממנו ועד אחרי תשעה באב אסורה "מְלֶאכֶת הַשִּׁדּוּךְ",

במנהגי כל עדות ישראל לא אוכלים בשר ועוף במהלך "תִשְׁעַת הַיָּמִים" עד למחרת הצום בצהריים אך מותר לאכול דגים. בהקשר זה ראוי להזכיר את מאמרו הנפלא של רבי חיים מצאנז: "הַנְּשָׁמָה אֵינָהּ בָּאָה לָעוֹלָם הַזֶּה עַל עִסְקֵי אֲכִילָה וּשְׁתִיָּה, וְאַף-עַל-פִּי-כֵן, כְּשֶׁמּוֹנְעִים מְמַנָּה אֲכִילָה וּשְׁתִיָּה, הִיא בּוֹרַחַת וּפוֹרַחַת לָהּ".

חודש טוב ובשורות טובות!                                                                                               נתן גרינולד,                                                                                                           עורך ומחבר סדרת הספרים "המדריך היהודי"