banner

שילוח הקן - מדוע?

פורסם
Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/jewidixc/public_html/blogv.php on line 220
30.08.2020


תמונה זו צולמה על אדן חלוני והיא מעוררת מחשבות על אחת המצוות הנדירות ביהדות. השבת קראו את פרשת "כי תצא" מספר "דברים", בפרק כ"ב, פסוקים ו'-ז', נאמר כך: "כִּי יִקָּרֵא קַן צִפּוֹר לְפָנֶיךָ בַּדֶּרֶךְ בְּכָל עֵץ אוֹ עַל הָאָרֶץ אֶפְרוֹחִים אוֹ בֵיצִים וְהָאֵם רוֹבֶצֶת עַל הָאֶפְרוֹחִים אוֹ עַל הַבֵּיצִים לֹא תִקַּח הָאֵם עַל הַבָּנִים: שַׁלֵּחַ תְּשַׁלַּח אֶת הָאֵם וְאֶת הַבָּנִים תִּקַּח לָךְ לְמַעַן יִיטַב לָךְ וְהַאֲרַכְתָּ יָמִים".

ההסבר למצווה זו הוא פשוט, כאשר אדם רואה קן ציפור והוא רוצה לקחת מהקן את הביצים או האפרוחים – אסור לו לקחת גם את האם. על האדם לשלח קודם את הציפור ורק אחר כך יוכל לקחת האפרוחים או הביצים.

שכרן של המצוות ביהדות אינו גלוי לאדם וטוב שכך. רק לשתי מצוות מובטח שכר גלוי "אֲרִיכוּת יָמִים". האחת מצוות "כַּבֵּד אֶת אָבִיךָ וְאֶת אִמֶּךָ - לְמַעַן יַאֲרִכוּן יָמֶיךָ", והשנייה מצוות "שִׁילּוּחַ הַקֵּן" - "לְמַעַן יִיטַב לָךְ וְהַאֲרַכְתָּ יָמִים". הטעם למצווה הראשונה הקשה לביצוע מובן, אך מה כל כך מיוחד במצוות "שִׁילּוּחַ הַקֵּן" שזכתה לשכר גלוי וכה גבוה?

מצוות "שִׁילּוּחַ הַקֵּן" מעלה שאלות רבות ומרתקות ובהן: מדוע צריך לקחת את האם מהגוזלים או הביצים? האם ניתן לקיים את המצווה גם בימינו? מה הטעם למצווה מיוחדת זו? איך ומתי מקיימים אותה הלכה למעשה? האם יש לברך על המצווה? ועוד... הפעם אשמח לתגובות ולתשובות שלכם!

נתן גרינולד,

עורך ומחבר סדרת הספרים "המדריך היהודי"