banner

מתחילים מחדש

פורסם
Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/jewidixc/public_html/blogv.php on line 220
16.10.2020


השבת מתחילים מחזור הקריאה השנתי בתורה ומתחילים בפרשת "בראשית". בשבת חגיגית זו מציינים גם ערב ראש מר-חשוון ועליו ארחיב בהמשך. בימים כתיקונם בתי הכנסת הומים מאדם ובסיום התפילה מוגש כיבוד עשיר "קידוש" מתנת האדם שזכה להיות "חתן בראשית" בשמחת תורה.

בהזדמנות זו מספר מילים על ספר הספרים של העם היהודי. הַתַּנַ"ךְ מחולק לשלושה חלקים ראשיים: תּוֹרָה, נְבִיאִים, כְתוּבִים. כל אחד מהם כולל ספרים, פרקים ופסוקים. אציג את ספרי התנ"ך כדי להכיר את הספר היהודי החשוב ביותר. בתורה חמישה ספרים הנקראים "חֲמִשָׁה חוּמְשֵׁי תּוֹרָה", כל אחד מהם נקרא "חוּמַש", מלשון "חֲמִישִׁית" מספרי התורה. התורה נקראת גם "הַתּוֹרָה שֶׁבִּכְתָב", וכל חומש נקרא על שם המילה הראשונה או השנייה בה הוא מתחיל, וכך גם לגבי הפרשיות בכל חומש. בכל שנה עברית קוראים את כל התורה ובכל שבת פרשה אחת.

בספר התורה יש מספר חלוקות פנימיות: חלוקה לחמישה חוּמָּשִׁים, בכל חומש יש חלוקה לְפָרָשִׁיּוֹת, בכל פרשה חלוקה לִפְרָקִים, ובכל פרק חלוקה לִפְסוּקִים. המצוות בתורה מחולקות לְ"מִצְווֹת עֲשֵׂה" וּ"לְמִצְווֹת אָל תַּעֲשֶׂה", והן הבסיס ההלכתי החשוב והמחייב ביותר. על פי "מִצְווֹת הַתּוֹרָה" התווספו מצוות אחרות הנקראות "מִצְווֹת מִדְרַבָּנָן" (מתיקון חכמים).

פרשת "בראשית" מגוללת את מעשה בריאת העולם, גן עדן, האדם הראשון, חוה והנחש. כידוע, ספר התנ"ך הוא הספר הנקרא ביותר בעולם (אפילו יותר מהארי פוטר) וזו הזדמנות נפלאה לעיין בו - מומלץ מאד!

כאמור השבת מברכים את ראש חודש "מר-חשוון". עברנו את חודש החגים ואנו בחודש חשון שמזלו עקרב ויסודו מים. חודש חשון הוא היחידי מכל חודשי השנה שיש לו גם כינוי "מר" והוא נקרא "מר-חשוון", מדוע הוצמד לו כינוי זה?

חודש תשרי היה עמוס בחגים ובחודש חשוון שאין בו אפילו יום חג או יום שמחה אחד, ולכן מכנים אותו "מר-חשון". שמו המקורי של חודש חשון הוא "מרחשוון" ופירושו בשפה העתיקה "החודש השמיני" למניין החודשים מחודש ניסן.

לדעת רבים פירוש המילה "מר" בשפת הקודש הקדומה הוא "טיפת מים". ביום ז' בחודש מתחילים במסורת היהודית להתפלל על הגשמים ומוסיפים "ותן טל ומטר לברכה" בברכת השנים בתפילת שמונה-עשרה. לכן, חודש זה נקרא בפי רבים "מר- חשוון". כך או אחרת העיקר שירדו גשמי ברכה על ארצנו.

שבת שלום וחודש טוב ומבורך לכל עם ישראל!

נתן גרינולד, מרצה, עורך ומחבר סדרת הספרים

"המדריך היהודי": http://jewish-guide.co.il/