banner

יְהִי רָצוֹן שֶׁתְּחַדֵּשׁ עָלֵינו שָׁנָה טוֹבָה וּמְתוּקָּה

פורסם 03.04.2017


במנהג יהודי קדום ומרתק מוסיפים לסעודת "עֶרֶב רֹאשׁ הַשָּׁנָה" סוגי מאכלים שבטעמם ובשמותיהם יש "סִימָנִים טוֹבִים לַשָּׁנָה הַחֲדָשָׁה". ארוחת ערב ראש השנה היא "סְעוּדַּת מִצְוָה" כנהוג בכל חג אך טעימת המאכלים הסמליים מייחדים ארוחת חג זו. לאחר "קִּידּוּשׁ הַחַג" ולפני תחילת הסעודה מניחים על השולחן פירות וירקות ומאכלים אחרים המסמלים שפע, הצלחה ופרנסה טובה לשנה החדשה. מנהג עתיק זה ידוע כבר מימי "תְּקוּפַת הַתַּלְמוּד"ומכונה במסורת גם "סֵדֶר רֹאשׁ הַשָּׁנָה". לכל מאכל ומאכל סגולה מיוחדת משלו ולפני אכילתו מברכים אומרים "תְּפִילָּת בַּקָּשָׁה" קצרה. סוגי המאכלים הסמליים משתנים בעדות ישראל ועם השנים עברו מאכלים שונים מעדה לעדה, וטוב שכך.

רוצים לדעת מדוע מניחים על שולחן החג: תַּפּוּחַ בִּדְבַשׁ, תְּמָרִים, רִימּוֹנִים, קְרָא (מִין דְּלַעַת), סֶלֶק (אוֹ סֶלֶק עָלִים), כָּרְתִּי (כְּרִישַׁהּ), דָּגִים, רֹאשׁ דָּג, רֹאשׁ כֶּבֶשׂ ועוד?